Till förstasidan    
   


Maj 2003

Sancta Mariakören
Carl Gustafs Motettkör
Musik i Blekinge
Teater Hela Livet
 

Med stöd från Ronneby Kommun

 
 
  Förord
  Föreställningen
  Medverkande
  Föreställningsbilder
  Tack till
 
   
   


  Soft Center
SE-372 25 RONNEBY
Tel: 0457 38 60 62

info@TeaterHelaLivet.nu

 

 

 

 
 

Foto: Thorbjörn Frennesson

Föreställningen

Overture
En ung man, Jesus (33), väcker stort uppseende. Genom att predika, bota sjuka och andra märkvärdigheter börjar fler och fler betrakta honom som sin mästare. En utvald skara män, lärjungar, följer honom runt om i landet.

Heaven on their minds
En av de utvalda, Judas, börjar i hemlighet ifrågasätta Jesus omdöme.

What’s the buzz?/Strange thing, mystifying
Det är påsktid och sällskapet har kommit strax utanför Jerusalem. Lärjungarna vill ha besked om Jesus planer. Några, däribland Judas hoppas på att de ska leda ett uppror mot romarna. Jesus uppmanar alla att inte oroa sig, istället njuta av stunden, kvinnorna, gemenskapen.

Everything’s alright
Judas anklagar Maria Magdalena för slöseri medan Jesus förklarar att det hon gjort är en god gärning. Han önskar att de som följt honom hade kunnat förstå mer av det han försökt lära.

This Jesus must die
Samhällets ledare, politiker och präster, ser med oro på att allt fler ser på Jesus som mästare. I flera sammanhang har Jesus vänt sig emot det sätt som de ledande följer Gud. ”Ni har missuppfattat”, säger Jesus. Kajafas, Hannas och de andra bestämmer sig för att stoppa Jesus.

Hosanna
Folket väntar på Messias, frälsaren. Många tecken har pekat på att Jesus är denne. Kajafas försöker stoppa hysterin men misslyckas.

Simon Zealotes/Poor Jerusalem
Simon uppmanar Jesus att leda alla i ett uppror, folket är redo. Jesus gör de flesta besvikna genom att påstå att det han strävar efter inte alls är det som Simon önskar sig.
Pilate’s Dream
Pilatus, romarnas representant i Jerusalem, har drömt en mardröm. (Sann visar det sig senare.)

The Temple
Jerusalems stolthet, templet, är fyllt till bristningsgränsen i påsktiden. Jesus är mycket upprörd över den brist på andlighet som råder där. Efter att ha rensat från månglarna kommer fler och fler sjuka och handikappade och vill ha hjälp. Jesus får brist på kraft.

Everything’s alright/ I don’t know how to love him
Maria Magdalena ber Jesus vila. Hon har följt Jesus en tid och blivit förälskad. Men på ett helt annat sätt än hon varit förut. Jesus är hennes mästare nu, och hon försöker förstå sina känslor.

Damned for all time/Blood money
Judas förstod ingenting av Jesus beteende (utom vid tempelbesöket) Han är så besviken att han vill lämna Jesus till myndigheterna. Jesus är efterlyst och en belöning ges till den som kan få honom gripen.

The last supper
Lärjungarna förstår efter Jesus framgångar att deras personliga framtid ser ljus ut. Jesus börjar tala konstigt om bröd och vin och blir osams med Judas, så att denne försvinner. Alla andra somnar.

I only want to say (Gethsemane)
Människan Jesus har en uppgörelse med Gud.

The arrest
Judas förråder Jesus och Kajafas, Hannas med vakter och en liten skara nyfikna ser till att Jesus tas till fånga. Petrus vill leda lärjungarna i motstånd, men stoppas av Jesus.

Peter’s denial
Petrus infriar förutsägelsen om att han tre gånger skall förneka Jesus.

Pilate and Christ
Jesus uppträder inför Pilatus. Ett besvärligt judiskt religiöst ärende, som Pilatus helst vill slippa.
King Herod’s song
Herodes, ledare för den del av landet som Jesus kommer ifrån, “förhör” Jesus.

Could we start again, please?
Maria Magdalena och Petrus har likt de andra lärjungarna flytt för livet. Hur kunde det bli så här?

Judas’ death
Judas har insett att det kungarike Jesus talat om inte handlade om det som Judas haft i tankarna. Han ser storheten i det Jesus sagt och gjort. Han ser ingen annan utväg än att liksom Jesus lämna jordelivet.

Trial before Pilate
Kajafas uppmanar Pilatus att döma Jesus till döden. Pilatus inser att Jesus inte på något sätt är en brottsling. Men eftersom Jesus inte vill försvara sig, ens efter tortyr, ger han efter för den blodtörstiga mobben.

Superstar
I tvåtusen år har denne Kristus varit en tröst och en lyckobringare för människor. Ändå har tyvärr massor av ont har gjort i hans namn, av sådana som sannerligen glömt vad han sa och gjorde. Varför så svårt och krångligt Jesus (Gud)? Och ändå sa du att ett barn bäst kunde förstå vad du menade?

Crucifixion
Jesus avrättas på det mest förödmjukande och smärtsamma sätt.

John Ninetheen: forthy-one
”Intill platsen där Jesus hade blivit korsfäst fanns en trädgård och i trädgården en ny grav där ännu ingen hade blivit lagd.”
 


 

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Uppdaterad 19 oktober 2015