Foto Thorbjörn Frennesson

 

Hej och
välkommen!

Den här hemsidan har kommit till för
att du som väljare skall  kunna ta
kontakt med mig. Jag är andre
vice ordförande i Kultur och
Fritidsnämnden i Ronneby

 

 

IDF -världens sämsta armé

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Håkan Robertsson
Bredingavägen 17
372 34 Ronneby
Hakan@Robertssons.nu

 

 
 

HEM    POLITIK    MEDIAKLIPP    GRAFFITI    FAMILJ    LÄNKAR

 


Libanon 1985
Vi var mer än  5000 FN-soldater i FN:s Libanon-kontegent. Vi svenskar tjänstgjorde i ett sjukhus-kompani. Soldaterna ”ute på fältet” var från Finland, Norge, Ghana, Irland, Nepal, Fiji Islands och Frankrike. 

När jag åkte ner till Libanon hade jag en mycket positiv bild av judar och Israel. Det tog fyra – fem dagar att helt ändra uppfattning! Det var chockartat.

Mor och far lärde mig vad Hitler gjorde med judar, homosexuella och psykiskt sjuka i koncentrationslägren. Min far som var målarmästare vägrade hela livet att göra arbete hos dem som han visste var nazister under kriget. 

När man ett flertal gånger haft en osäkrad ”heavy machinegun” riktad mot ansiktet på fem meters hål, med en piss full och/eller drogad Israelisk soldat, med fingret på avtryckaren, som flinar dig i ansiktet, undrar man om det far och mor lärde ut var sant.  

När man sett den Israeliska militären skjuta rakt in i människomassor, kvinnor och barn, som sitter på vägen för att försöka hindra soldaterna att med bulldozers riva alla hus i byn… börjar man omvärdera.

När man sett dem föra hem krigsfångar surrade utanpå bandvagnen, blödande, lidande frihetskämpar som blivit berövade människovärdet av IDF, Israel Defence Forces

När man upplevt hur de, när vägen kröker, skjuter 1 000 skott framför sig för att vara säkra på att får fri lejd.

När man vet att de under vapenhot kidnappade alla unga män i byarna för att skapa vad de kallade ”South Lebanese Army”, detta var när de inte av egen kraft kunde hantera sitt ockuperade område, södra Libanon, då behöver man spy. 

När jag såg fulla och drogade soldater kasta handgranater omkring sig i FN-området och skjuta lysskott, mest på skoj, över våra huvuden hade jag redan bytt uppfattning om Israeliska armen. 

Världens sämsta armé
De hade under femton år försökt ockupera södra delen av Libanon. Efter femton år hade de inte erövrat så mycket som en kvadratmeter där de kunde känna sig säkra. 

Blixtkrig, som de lärt av tysken, är lätt att utföra, men en rejäl invasion kräver militärt hantverk och motiverade soldater. Hur motiverar man unga Israeliska män att föra anfallskrig i grannlandet, under femton år!!! Omöjligt. Äta skokräm och röka hasch var det sätt dessa unga män försökte döva sin krigsångest med. Inte svårt att förstå. 

Apartheid
1985 var också första gången jag som jag upplevde apartheid. Som icke jude hade jag inget människovärde i deras ögon. Även det var en nyttig men chockartad upplevelse för en svensk goddagspilt. 

När jag så läste om kriget i svenska medier blev jag mycket upprörd. Inte en rad om hur Israeliska armen for fram bland civilbefolkningen.  

Inte en rad om hur Hizbollah veckan efter att Israels armé lämnat hamnstaden Tyr, började laga vattenledningar och vägar, ställde ut trafikpoliser som höll ordning. På några dagar skapade Hizbollah ett civilt samhälle, i en stad där Israel trakasserat innevånare och burit sig illa åt i flera år. 

Då liksom nu är det de Amerikanska nyhetsbyråerna och deras kommersiella TV-bolag som mestadels förser oss västerlänningar med nyheter. Min erfarenhet säger mig; LITA INTE PÅ DEM! 

Som i alla konflikter finns bara ett sätt att lösa en tvist.

Sluta döda, sitt ner och resonera fram en lösning.

Och i detta fall finns det ju en unik möjlighet att få en kopp underbart Libanesiskt kardemummakaffe under diskussionen… 

 

1/LT Robertsson
PX Manager
SwedMedCoy, 10L,
LEBANON

 

29.07.2006