15 december 1999
 
 

Anekdoter från förr

ÖLJEHULT . Det är väl bäst att sätta det på pränt medan det finns något minne kvar... Det skriver 75-årige Gunnar Nilsson i Öljehult i förordet till sin bok "Hänt har det här"
Och det är med ett genuint intresse för berättarkonsten som Gunnar Nilsson ger sig i kast med att teckna ner anekdoter från ungdomsåren i trakterna kring Öljehult och Belganet.

Han berättar egna anekdoter - men också andras historier. Han har samlat på sig en hel del historier genom åren och ett knippe av dem finns med i "Hänt har set här". Och minnet är det minsann inget fel på. Gunnar har haft gott om tid till att fundera och sortera i minnenas arkiv när han tecknat ner historierna - för hand.

Men med bara några dagar kvar till millennieskiftet och redan infriade förväntningar om IT-explosioner på snart alla områden är det kanske inte så konstigt att brorsonen Håkan Robertsson fört över Gunnars historier till Word-dokument i samband med leverans till Copy Graf AB i Bräkne-Hoby för tryckning.

Ett fynd i bokfloden
Och boken är faktiskt ett litet fynd i julens bokflod. Men den som vill fynda måste skynda, för Gunnar har hittills bara låtit trycka upp 200 ex. av "Hänt har det här"

Boken finns på Berlings Bokhandel i Ronneby och på några bensinmackar i norra delen av kommunen. 

Håkan Robertsson alias "Arne från Hallabro" i nyårsrevyerna på Gamla Teatern i Ronneby har, som han själv uttrycker det, gjort varsamma bearbetningar av Gunnar Nilssons historier. Gunnar Nilsson skriver lätt och underhållande.

Humorn flödar
Humorn flödar, men Gunnar tappar inte respekten för de människor han berättar om.
Människorna i samhällets utkanter kan vara varma, ömsinta och besitta en klarsyn som gör det värt att låta dem berätta. Därför finns - det inte oväntat - gott om original i "Hänt har det här".

Ett är Jöns Johnsson från Snippen, som efter några år i Minnesota tvingas flytta tillbaka till Sverige efter att ha varit inblandad i olagligheter i det nya landet.
När han kom tillbaka till Sverige var hans enda tillgång den oslagbara pseudonymen Two J...

Brännvinet flödar i några historier och den som tror att historier i svensk krogmiljö är en innovation av trendiga författare i huvudstaden får snabbt klart för sig att det kunde gå lika hett till "ute på bystan", samt att det gick lika bra att bluffa varandra eller föra pseudointelektuella samtal samtal på Rådhuskällaren, Najaden eller Schappet.

Några historier, i synnerhet de riktigt korta, kan kanske klassas som utfyllnad, men i övrigt är "Hänt har det här" streckläsning. Underhållande sträckläsning.

________________
GÖRAN SUNDÉN