Black box Tipsa oss!
Black box Kontakta BLT
Black box Prenumerera
Black box Annonsera
BLT logotype Department box Söndag
den 14 november 2004
Grattis Emil
och Emilia!
Lördag 13 November 2004 03:00
Frisk musikalisk fläkt

Bild

Foto: LENA EHRINGView large image

Roligt, poetiskt, med musikalisk vitalitet - en glad fläkt drog genom Stadsteatern i Karlshamn när Spelman på taket i Ulf Fembros regi hade premiär på Karlshamns Stadsteater på fredagskvällen.

Spelmannen Jenny Gummessons fiolspel inledde lågmält och lättsamt. Scenen var strax efter ett myller av människor, med en röststark Tevje (Sölve Dogertz) som i mycket bar upp föreställningen tillsammans med den ljuvliga Monika Janner, som den judiska mamman Golde.
 
 Snabba repliker
 Deras små grälstunder och sångliga duetter var kvällens höjdpunkter. Snabba repliker, roliga skämt är en viktig del i Spelman på taket, dem emellan verkar det falla helt naturligt.
 
 Märklig drömscen
 Scenen med de två i sängen när Tevje söker hitta en utväg för att han lovat dottern gifta sig med sin skräddare och inte med slaktaren, är fylld av tyst mimik och outtalat spel mellan Tevje och Golde. En scen som så småningom mynnar i en märklig drömscen. Och sång naturligtvis.
 Här finns andra roliga scener som när slaktaren (Håkan Robertsson) ska övertala Tevje att få gifta sig med Tevjes dotter. Håkan Robertsson dramatiska röst lät också bra ihop med Sölve Dogertz.
 Spelman på taket har flera bra sångare, bland andra Kristina Fagerlund som spelade en av systrarna Hodel. Hon sjöng sitt avsked gripande.
 Här fanns också en stark kör.
 
 Utmärkta dansare
 Konstellationen av byborna som inte endast är kör utan också utmärkta dansare fungerade bra. Dansarna (Emma Nordberg, Rebecka Yates, Pär Andersson, Lisa Thornéus, Anna Johansson, Charlott Martinsson, Isabell Thorman, Hanna Jeppsson och Elisa Nilsson) ska ha en speciell eloge. Dels gjorde de flaskdansen, det vill säga de dansade som män, en sorts kosackdans, på ett utmärkt sätt. Likaså gjorde fem av dem en poetisk, vacker dans föreställande döttrarna som små.
 Lena Torshalls koreografi var också väl kompletterad av en välgjord och genomtänkt scenografi av Marie Robertsson och vackra kostymer i harmoniska färger som gjorts av Ninna Borgström.
 Handlingen utspelar sig 1915 i en rysk by. Den stämningen fanns där. Övergångarna mellan det talade och sången var smidigt genomförd. Orkestern satt högt uppe, på "taket" som sig bör.
 
 En stor satsning
 Föreställningen är cirka två och en halv timme med pausen. Det kändes nästan för kort, som om scenerna blivit avbrutna i andra akten.
 Spelman på taket är en stor satsning för Blekinge. Sextio unga och gamla står på scen. Så många dansar och sjunger med andra ord professionellt i Blekinge.
 Måtte de få en ny chans.
 Spelman på taket är välgjord och underhållande, en musikalisk fest som jag unnar varje blekingbo.
 Och det finns goda chanser. Den spelas både i kväll och i morgon i Karlshamn samt nästa helg.
 Den 2, 3, 4, 5 december kommer den till Karlskrona, Nästa år fortsätter den med gästspel i Olofström, Sölvesborg och Ronneby.

 Jane Betts