Ny dansförening
i Sölvesborg

Design och kreativitet utvecklar företagen

Framtidens produktutvecklare inom turism utbildas på BYH

Teater Hela Livet - en framtidsdag i Ronneby

Nytt program ska locka fler gymnasieelever till af Chapman

Centrumledare ska hälpa Ronneby att bli bättre som handelsstad

Anrik volvoverkstad har blivit hypermodern stormarknad

Miljövänlig fjärrvärmeutbyggnad värmer Ronneby

Tulseboda Bikers arrangerar Brittania Rally 2003

Revymix!

 

Teater hela livet

Helen Karlgren och Ulf Fembro samtalar i pausen efter Helens framträdanden. Ulf var mycket nöjd med dagen även om han önskat att fler blekingar hade hörsammat inbjudan. Det var ju trots allt gratis.

Teater Hela Livet - en framtidsdag i Ronneby

Det handlar om att vi alla skall må bättre. Ulf Fembro, projektledare för "Teater Hela Livet", höll i trådarna när allmänheten bjöds in till Gamla Teatern i Ronneby. Det började självfallet med teater.

Vad kunde väl vara bättre än att visa fragment ur den kritikerrosade uppsättningen av "Hjulspår". Publiken, som för dagen var något färre än vad man hoppats på, var snabbt med på noterna. Omdömet mycket bra, fälldes av flera inklusive Ulf Fembro själv.

Helen Karlgren, gestaltterapeut berättade om vikten att inte fastna i det negativa. Här hade man önskat att betydligt fler blekingebor kommit för att lyssna.

Ett av hennes budskap var att vi måste få koll på våra måsten. Jantelagen råder dessvärre och det verkar som att det är lättare att fokusera på elände än på framgång.

Helen avslutade med en fin dikt av frihetskämpen Nelson Mandela.
Hennes avslutningsord att den väggbonad hon önskade att hon hade tid att sy skulle ha texten "Varför njuta när man kan lida" är en fin spark i rumpan på många av oss.

Bo Erik Hjort heter en konsult från Ronneby som driver företaget "Humana".

Bo Eriks budskap var intressant inte minst för alla som just nu är sjukskrivna. Sverige är ett land där man lever längre än någon annanstans men det är också ett land där sjukskrivningstalen är för stora - drygt 10 miljoner dagar under 2002, de 15 första dagarna oräknade.

En person som varit sjukskriven mer än tre månader har bara 50% chans att komma tillbaka till arbetslivet.

Det handlar om att komma till rätta med dessa bekymmer. En utmaning för hela det svenska välfärdssystemet.

Prisutdelning
Ulf Fembro delade också ut två 5 000 kronors belöningar kallade "Må Bra Priset 2002" som gick till Nöjeskompaniet och Jenny Mattisson.
Nöjeskompaniet, som särskilt västblekingarna känner som traktens svar på After Shave, får priset för "att med humor, engagemang, givmildhet och ödmjukhet fått blekingarna att må bättre". Att sedan Håkan Windahl siktat mot stjärnorna bäst av alla gör inte saken sämre. Särskilt hyllar Fembro Nöjeskompaniets generositet.

Jenny Mattisson fick 5 000 kronor för att ha fått blekingarna att må bättre genom "att med okuvlig vilja och engagerad förmåga visa sambandet mellan rörelse, dans och självförtroende."

Bakom priset står Teater Hela Livet, Landstinget Blekinge, Blekinge Läns Bildningsförbund samt tidningen Sydöstran.

PEN

 
all rights reserved © Carlshamns Commersen AB 2003