PROJEKTET

Blodbadet 1564 - en fasansfull milsten i Ronnebys historia
Till Ronnebys 600 års jubileum 1987 skrev Claes von Rettig ett skådespel som uppfördes av UDG-teatern med ett 30-tal medverkande, Ronnebybor och tillresta skådespelare.
Spelet uppfördes i ny tolkning 1989, även då av UDG-teatern med Ulf Fembro som regissör.

Ny uppsättning 2010
Målet för Ronneby Folkteater har varit att samla olika aktörer och bygga en organisation för att åter sätta upp Spelet om Ronneby Blodbad sommaren 2010.

ABF är huvudsponsor och hemmahamn för projektet som också stöds av Ronneby Kommun, Region Blekinge, Regionteatern Blekinge-Kronoberg, Musik i Blekinge, Svenska Kyrkan Ronneby, Blekinge Museum och sist men inte minst av alla medverkande teateramatörer som lagt ett år av förberedelser inför premiären den 17 juli 2010.

Tanken är att föreställningen sedan skall spelas varje år, med varierande konstnärliga lösningar.

Stolthet kring kulturarvet
Spelet om Ronneby Blodbad kan på så sätt skapa identifikation och stolthet för vår historia. Dessutom bli en viktig del i regionens ambition att belysa Blekinges kulturarv, dansktiden.

Men föreställningen blir inte bara ett kulturarvsprojekt utan också ett verktyg för att belysa vår historia med ett nutida perspektiv. En aspekt man inte får glömma är att erfarenheten av massakrer för många nutida Ronnebybor finns närmare i tiden än 1564…

Spelet om Ronneby Blodbad
av Claes von Rettig

Regissör:
Johan Westermark

Scenograf:
Viktoria Rosén

Kompositör:
Karl A Petermann

Arrangör:
Mats Sjögren

Regiassistent:
Rebecca Carlsson

Projektledare/Producent:
Håkan Robertsson